Automat Programabil TPS – module intrari/iesiri

Automat Programabil TPS - module intrari/iesiri

 

Modulele intrari/iesiri de la Tibbo se numesc Tibbits. Sunt componente modulare, compacte, care se monteaza pe o placa de baza Tibbo PCB (vezi aici placa de baza) astfel incat sa realizeze functionalitatea de automatizare dorita, implementata de un sistem de automatizare TPS (vezi aici descrierea sistemului de automatizare).

Sunt incapsulate in carcase dreptunghiulare, economice, care implementeaza cate o singura functie.

Pot fi de trei tipuri: module (Tibbit M), conectori (Tibbit C) sau hibride (Tibbo H) si pot fi folosite si cu alte microcontrollere decat cele Tibbo.

Sunt disponibile zeci de astfel de module, printre care: modul de patru intrari/iesiri, modul doua relee de putere mica, modul port 485, modul Wiegand si clock/data reader, modul alimentare 12V, modul patru canale ADC, modul patru canale DAC, modul trei PWM cu open-colector, modul senzor de lumina, modul senzor de temperatura, modul senzor de umiditate, modul co-processor PIC, modul potentiometru, modul GPRS, etc.

Pentru a va ajuta in alcatuirea sistemului de automatizare, va punem la dispozitie gratuit software-ul online de configurare (vedeti aici).

modules_narrow

Module Intrari/Iesiri Automat Programabil

M1 - Module Tibbit "înguste"

M1 Tibbits sunt module intrari/iesiri care ocupă un conector pe un PCB Tibbo Project (TPP). Amprenta lor este de aproximativ 7 x 14 "pătrate" (un "pătrat" ​​este de 2.54 x 2.54 mm).

Dispozitivele M1 au patru linii I/O pentru interfațare. (Patru este un număr potrivit pentru o mare varietate de funcții I / O.)

M1 pot fi scunde (M1S) sau înalte (M1T). Cele mai multe dispozitive M1 se potrivesc în cutii scunde de 12,5 mm, doar cateva sunt de 17,5 mm înălțime.

Fiecare tip de modul are o anumita culoare: verde = modul intrare, mov = modul iesire, albastru = modul intrare/iesire, galben = alimentare, gri alb = linii directe I/O.

modules_wide

Module Intrari/Iesiri Automat Programabil

M2 - Module Tibbit "late"

M2 Tibbits sunt module intrari/iesiri cu lățime dublă care ocupă doi conectori standard pe un PCB Tibbo Project. Sunt aproximativ 14 x 14 "pătrate."

Dublul dimensiunii implica spațiu dublu in interior și capacitatea dubla de I/O. M2-urile au opt linii I/O. Ele sunt folosite pentru module cu functionalitati deosebite care nu se  potrivesc în factorul de formă M1.

La fel ca M1, dispozitivele M2 pot fi scunde (M2S) sau înalte (M2T).

Fiecare tip de modul are o anumita culoare: verde = modul intrare, mov = modul iesire, albastru = modul intrare/iesire, galben = alimentare, gri alb = linii directe I/O.

connector_narrow

Module Intrari/Iesiri Automat Programabil

C1 - Conectori Tibbit "îngust"

Dispozitivele C1 sunt conectori Tibbit. Pe un PCB acestea ocupă un conector standard și se instalează în fața modulelor Tibbit. C1 au lățimea și înălțimea egale cu modulele M1.

Unele C1 sunt chiar conectori jack-ului pt alimentare, blocuri terminale etc. Alții sunt senzori: ei măsoară temperatura, umiditatea, vibrațiile și așa mai departe.

C1 Tibbits sunt întotdeauna de culoare portocalie.

connector_wide

Module Intrari/Iesiri Automat Programabil

C2 - Conectori Tibbit "lati"

Cu dublul lățimii C1, C2 Tibbits sunt suficient de largi pentru a găzdui conectori DB9 și bancurile blocurilor terminale de 9 randuri.

Pe un TPP, acestea ocupă doi conectori standard și se instalează în fața modulelor Tibbit. C2 au lățimea și înălțimea egală cu dispozitivele M2.

C2 Tibbits sunt întotdeauna de culoare portocalie.

hybrid_narrow

Module Intrari/Iesiri Automat Programabil

H1 "Tibbits hibrid"

H1 Tibbits sunt dispozitive combinate de M1T și C1. Acestea ocupă spațiul combinat al unui M1 și al unui C1.

Factorul de formă H1 este utilizat când nu este sigur sau nu este de dorit să se interconecteze M1 și C1 prin intermediul PCB. Exemple de astfel de cazuri sunt circuitele de înaltă tensiune și de înaltă frecvență (radio).

hybrid_wide

Module Intrari/Iesiri Automat Programabil

Tibbiții H2 "hibrizi"

H2 Tibbits sunt dispozitive combinate de M2T și C2. Acestea ocupă spațiul combinat al unui modul M2 și al unui C2.

Factorul de formă H2 este utilizat atunci când nu este sigur sau nu este de dorit să se interconecteze M2 și C2 Tibbits printr-un PCB. Exemple de astfel de cazuri sunt circuitele de înaltă tensiune și de înaltă frecvență (radio).