Lista de intrebari si raspunsuri in domeniul automatizarilor SCADA. Despre echipamente software, automate programabile, PLC, HMI, SCADA, Modbus, Module Intrari Iesiri, Convertoare protocol, Convertoare Ethernet Serial.

 

Q?

Aveti disponibile coduri sursa gratuite?

A.

Da, pentru sistemele de automatizare realizate cu TPS sau cu alte dispozitive programabile IoT de la Tibbo, puteti vedea o serie de aplicatii gratuite aici.

Q?

Ce protocoale de comunicatie suporta PLC-urile de la KINCO?

A.

PLC-urile de la KINCO au doua sau trei porturi seriale (RS232 si RS485) care suporta urmatoarele moduri de comunicatie. Pe portul RS232: protocolul special de programare (pentru programarea PLC-ului), protocolul Modbus RTU slave (pentru conectarea la un master (HMI sau alt dispozitiv master) si "free protocol" (pentru controlul complet, definit de utilizator). Pe portul 485: protocolul Modbus RTU master si slave (pentru conectarea ca master sau ca slave) si "free protocol". ASCII si binar sunt de asemenea suportate.

Mi multe despre PLC-uri vedeti aici.

Q?

Ce este SCADA?

A.

SCADA este prescurtarea din limba engleza a Supervisory Control And Data Aquisition. Traducerea in limba romana este Monitorizare, Control si Achizitii de Date. Prescurtarea defineste in general un sistem (hardware + software) sau un software. Denumirea a fost introdusa si a inceput sa fie folosita pe la mijlocul secolului 20, in anii 1950, 1960 ca solutie la problemele aparute odata cu extinderea industrializarii pe arii geografice din ce in ce mai largi si beneficiind de aparitia si dezvoltarea computerelor. Inainte de aparitia computerelor, monitorizarea si controlul se realiza prin personal angajat pentru monitorizare si folosind telefonia prin fir pentru control (relee si timer-e).

Mai multe despre sistemele SCADA moderne vedeti aici.   

Q?

Ce este Modbus?

A.

Modbus este un protocol de comnicatie seriala, foarte simplu, usor de implementat si de folosit, fara sa necesite cerinte deosebite de procesare sau de mediu de transmisie. A fost publicat de catre firma Modicon (actual Schneider Electric) in 1979, devenind un standard de comunicatie deschis, gratuit si intretinut de catre Organizatia Modbus.

Mai multe despre Modbus vedeti aici

Q?

Cum comand produse din acest site?

A.

In articolul de prezentare al fiecarui produs din acest site gasiti un link la magazinul nostru online. Acolo puteti vedea preturile si puteti comanda online.

Magazinul online este aici.

Sau puteti sa ne contactati direct, folosind email-ul sau telefonul indicate in formularul de contact.

Q?

Pentru ce fel de proiecte este recomandata folosirea unui TPS?

A.

Dispoztivele TPS (Tibbo Project System) sunt configurabile atat hardware cat si software, oferind o mare flexibilitate in proiecte de automatizare in care se cer functionalitati in plus sau diferite fata de ce ar putea sa ofere un PLC sau un HMI standard. Configurarea hardware se face alegand doar modulele functionale (Tibbits) de care are nevoie proiectul la un moment dat. Configurarea software consta in scrierea unui program care sa faca exact ceea ce doreste clientul. Programarea se face intr-un limbaj foarte simplu, asemanator limbajelor Basic/C, intr-un mediu de programare pus la dispozitie gratuit.

Vedeti aici mai multe despre Automatele Programambile de la Tibbo.

Q?

Ce fac daca vreau sa folosesc un Automat Programabil BASIC/C dar nu stiu programare?

A.

Limbajul in care se face programarea automatelor TPS este un limbaj simplu si usor de inteles. In plus, aveti acces la o serie de exemple si de functionalitati gata implementate. Daca considerati ca totusi nu doriti sa faceti programarea, noi va punem la dispozitie acest serviciu.

Vedeti aici mai multe despre serviciile pe care le oferim.

Q?

Cum aleg configuratia hardware la un automat programabil Tibbo?

A.

Configuratia hardware se alege in functie de nevoile exacte alte proiectului, si se poate face de pe platforma de configurare online (https://cody.tibbo.com/app/project/new), fie direct de catre dumneavoastra, fie de catre noi.

Mai multe despre configuratorul online aici.